Onze buurt
Je brengt een groot deel van je vrije tijd door in de gemeente en het dorp waar je woont. Je wilt daar fijn kunnen leven en wonen. Dat gaat niet vanzelf. Daar moet aan gewerkt worden.
Denk bijvoorbeeld aan een schone buurt, veilige wegen, goede riolering en het onderhouden van bomen en planten. Maar ook aan sport en bewegen. De gemeente heeft daarin een aantal taken, maar inwoners en ondernemers hebben dat ook. We hebben elkaar nodig om deze dingen goed te regelen. Daarbij geeft de gemeente steeds meer ruimte aan inwoners en ondernemers om zelf met ideeën te komen. De gemeente wil niet voor inwoners bedenken wat goed zou kunnen zijn, maar juist helpen de ideeën van inwoners te realiseren.
Programmanaam | Inwoner | Onze buurt | Onze gemeente |
---|---|---|---|
Plaats van actie | - Persoonlijk/thuis | - Directe omgeving/dorp | - Gemeente mét de |
regio gemeenten | |||
Rol inwoner | - Regie eigen leven | - Meedoen | - Ontwikkelen |
- Mee blijven doen | - Initiatief nemen | - Klant | |
Rol gemeente | - Regelen | - Afnemende betrokkenheid | - Loslaten |
- Betalen | - Minder regels, meer | - Samenwerken | |
- Veel bemoeienis | stimuleren | - Diensten verlenen |
Aandeel in totaal
€ 19.754
22%
Aandeel in totaal
€ 10.038
11%
In onze buurt is iedereen, zo ver als mogelijk, lichamelijk, geestelijk en sociaal gezond.
In onze buurt is iedereen, zo ver als mogelijk, lichamelijk, geestelijk en sociaal gezond.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Inwoners die actief met de eigen gezondheid aan de slag willen gaan ondersteunen we.
Uitvoering van het Plan van aanpak Gezond in Berg en Dal, onder andere; Er komt een kookcursus voor mannen 60+ in Leuth. In Kekerdom wordt een beweegroute uitgezet. De Sociale Teams krijgen een training hoe ze inwoners op een positieve manier kunnen begeleiden met hun gezondheid. (relatie met ambitie 1, 3 en 5)
Stand van zaken voorjaarsnota
De training voor de sociale teams heeft plaats gevonden. Ook zijn organisaties rondom buurtsoepjes bij elkaar geweest om van elkaar te leren. In Ooij hebben inwoners een beweegtuin gerealiseerd.
Stand van zaken Najaarsnota
De kookcursus voor mannen 60+ in Leuth is succesvol verlopen. De groep die heeft deelgenomen gaat zelfstandig verder en gaat nu maandelijks met elkaar koken. Verder wordt de cursus herhaald voor een nieuwe groep mannen in Leuth. In het dorp Berg en Dal is samen met de bewoners het project Berg en Dal Vitaal gestart. In mei vond via een vitaliteitsmarkt de aftrap plaats. Er komt onder andere een beweeg- en bankjesroute in Berg en Dal. In Kekerdom hebben inwoners zo'n route gerealiseerd.
Sportverenigingen en scholen gaan meer activiteiten aanbieden om inwoners aan het bewegen te krijgen.
Een goed plan om inwoners aan het bewegen te krijgen krijgt een subsidie van de gemeente. In het sportstimuleringsplan (2015) is dit beschreven. Het sportteam maakt elk jaar bekend wat er bereikt is. (relatie met ambitie 1 en 3)
Stand van zaken voorjaarsnota
Veel verenigingen zijn inmiddels betrokken bij de aanpak. Ook het basisonderwijs, het Montessori College en Werkenrode School doen mee. Zij organiseren allerlei activiteiten gericht op alle doelgroepen. Wij verwachten dat hierdoor meer inwoners gaan bewegen. We hebben de jaarrapportage van de sportstimulering in april 2017 aangeboden aan de gemeenteraad.
Stand van zaken Najaarsnota
Binnen de aanpak komt steeds meer aandacht voor de preventieve werking van sport en bewegen. We hebben verbindingen gelegd met de sociale teams om sport in te kunnen zetten als oplossing voor problemen van mensen die zich daar melden. Ook hebben we beweegaanbod gecreëerd voor mensen met dementie. Met het onderwijs hebben we afgesproken dat zij een rol op zich gaan nemen om beweegachterstanden te signaleren. Met ‘Sjors Sportief’ krijgen we in de loop van het schooljaar inzicht in de mate waarin we basisschool leerlingen weten te bereiken en te activeren. Ook voor ouderen en mensen met een beperking kunnen we aan het einde van het jaar de eerste resultaten rapporteren.
Kinderen kunnen spelen in de buurt.
Speeltuinen vernieuwen wij in overleg met de omwonenden op de volgende plekken: Plataanstraat (Breedeweg), Vendelierstraat (De Horst), Hobbemaweg en Mesdagweg (Drul). (relatie met ambitie 1, 3 en 4)
Stand van zaken voorjaarsnota
Het vernieuwen van speeltuinen verloopt volgens planning. Een speeltuin aan de Piet Heijnstraat is toegevoegd.
Stand van zaken Najaarsnota
De speeltuinen die voor 2017 op het programma stonden zijn gereed. Aan de Plataanstraat, Vendelierstraat, Hobbemaweg en Mesdagweg (park d’n Drul) en de Piet Heijnstraat hebben we nieuwe speelplekken aangelegd en in gebruik genomen.
Ik voel me veilig in mijn buurt. Inwoners en ondernemers werken samen met de gemeente, politie en andere (zorg)instanties om dat zo te houden.
Ik voel me veilig in mijn buurt. Inwoners en ondernemers werken samen met de gemeente, politie en andere (zorg)instanties om dat zo te houden.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Mijn kind kan zelfstandig naar school.
Om dit te bereiken voeren we de volgende projecten uit: school-thuis route projecten (hoe komen kinderen via een veilige route op school); studie fietspad Ooij-Erlecom; studie schoolroute Marktplein-Nijmeegsebaan (relatie met ambitie 4)
Stand van zaken voorjaarsnota
We zijn het school-thuis project gestart met de Martinusschool in Millingen. Hierbij hebben we nadrukkelijk de leerlingenraad betrokken. Wij starten met de overige projecten in het voorjaar / zomer.
Stand van zaken Najaarsnota
Door capaciteitsgebrek in het vakgebied verkeer hebben we genoemde projecten uitgesteld tot na uitbreiding van de capaciteit met een tweede fte voor verkeer.
We maken de wegen veiliger.
Concreet werken we in 2017 aan de aanleg van het fietspad Heumensebaan - Rijlaan, de herinrichting van de Herwendaalseweg (uitvoering in 2018); de herinrichting Heerbaan - Wethouder Koenenstraat (ook vanwege trillingshinder) en de ingebruikname van het 2e parkeerterrein bij de Lidl met een veiligere route voor de vrachtwagen. (relatie met ambitie 3 en 4)
Stand van zaken voorjaarsnota
Rond de jaarwisseling 2016/2017 is grond aangekocht in de polder. Hier vindt de verplichte natuurcompensatie voor het fietspad Heumensebaan- Rijlaan plaats. Op dit moment stellen we hiervoor een inrichtingsplan op. Daarna volgen de ruimtelijke procedures voor het fietspad en de natuurcompensatie. Op dit moment vindt de technische voorbereiding plaats voor de herinrichting/ het groot onderhoud van de Herwendaalseweg. Dit doen we samen met de inwoners. We hebben voor het kruispunt Heerbaan- Wethouder Koenenstraat een eerste ontwerpschets opgesteld. Deze werken we in overleg met de buurt verder uit. De Lidl verwerkt de laatste wensen van de gemeenteraad in een definitief ontwerp van het 2e parkeerterrein. Op basis daarvan gaan we de ruimtelijke procedure volgen.
Stand van zaken Najaarsnota
Geen wijzigingen ten opzichte van tekst voorjaar 2017. Genoemde processen zijn langlopend. In aanvulling geldt dat we dit najaar de fietspaden langs de Biesseltsebaan verbreden in het kader van verkeersveiligheid en een aantrekkelijker fietsnetwerk.
We helpen inwoners hun eigen veiligheid en zelfredzaamheid te vergroten.
Inwoners weten wat ze moeten doen in een noodsituatie. Ze weten wat ze van de overheid kunnen verwachten en wat ze zelf kunnen doen. Buurtbewoners kunnen een samen WhatsApp groep oprichten (buurtpreventie). De gemeente helpt daarbij door het plaatsen van borden en administratieve taken. We organiseren informatiebijeenkomsten over het voorkomen van inbraken met praktijkvoorbeelden. We toetsen concreet in Kekerdom (als pilot) of inwoners genoeg weten wat ze moeten doen in een noodsituatie. De uitkomsten van deze enquête betrekken we bij de plannen voor 2018. - We gaan een oefening organiseren met politie, brandweer en geneeskundige diensten. Bij deze oefening worden ook inwoners betrokken. (relatie met ambitie 1, 3, 4 en 5)
Stand van zaken voorjaarsnota
In de kernen Kekerdom, De Horst, Millingen aan de Rijn en Breedeweg zijn nu in alle wijken BuurtWhatsapp-groepen. Hier hebben we inmiddels waarschuwingsborden geplaatst. We zoeken nu beheerders voor de wijken in Groesbeek. Daarna volgen de overige kernen. De Whatsapp Buurtpreventie en de praktijkgerichte inbraakpreventiebijeenkomsten voorzien in een behoefte en hebben al meermaals de nodige publiciteit opgeleverd. Veiligheidsregio, waterschap en gemeente hebben in Kekerdom de pilot 'Wat te doen bij hoogwater?' uitgevoerd. Door het persoonlijk contact is er meer besef van de impact van een overstroming. Bewoners realiseren zich ook meer dat zelfredzaamheid en samenredzaamheid erg belangrijk is. In 2017 maken we verder werk van de actualisering van het Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Gelderland Zuid en rambestrijdingsplan Dijkdoorbraak en Overstroming.
Stand van zaken Najaarsnota
Inmiddels zijn ook de kernen Groesbeek en Leuth afgedekt met WhatsApp-Buurtpreventiegroepen. We zijn druk bezig met het opzetten van WhatsApp-Buurtpreventiegroepen in de kernen Berg en Dal, Ubbergen, Beek en Ooij. Als een kern voldoende is afgedekt, plaatsen we daar ter attentie ook waarschuwingsborden. Het aantal aangiften (woning)inbraak laat dit jaar voorlopig een daling zien ten opzichte van de jaren daarvoor. Het Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Gelderland- Zuid en het rampbestrijdingsplan Dijkdoorbraak en Overstroming zijn recent geactualiseerd met inbreng van alle betrokken partijen en bestuurlijk vastgesteld. Uiteraard worden deze herziene plannen ook meegenomen in het oefenprogramma.
In onze buurt is het prettig verblijven.
In onze buurt is het prettig verblijven.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
De dorpscentra moeten goed ingericht worden.
We willen dat het ook prettig verblijven is in de verschillende dorpen. De toeristen die op het landschap af komen kunnen we daardoor langer aan de gemeente binden. De toeristische sector kan zich hierdoor verder ontwikkelen. (relatie met ambitie 3). Op de volgende plekken gaan we aan de slag: In het Centrum Beek: herinrichting Waterstraat. In het Centrum Groesbeek: herinrichting Marktplein tot verblijfsruimte en het verkeer willen we verdelen (spreidingsmodel) over Hoflaan, Kerkstraat, Dries, Burg. Ottenhoffstraat; we verminderen de hoeveelheid autoverkeer Dorpsstraat door gebruik te maken van verkeerslichten. In Centrum Ooij: herinrichting Reiner van Ooiplein (plannen maken).
Stand van zaken voorjaarsnota
We zijn momenteel bezig met de herinrichting van de Hoflaan.De projecten herinrichting marktplein, Waterstraat, en Dries worden momenteel technisch voorbereid. Voor het marktplein zijn we in overleg met direct betrokkenen. Het project Reiner van Ooiplein is een pilotproject voor de omgevingswet. Dit project krijgt dit voorjaar verder vorm. Van de projecten Kerkstraat en Burgemeester Ottenhoffstraat start dit voorjaar/deze zomer het ontwerpproces. Het college besluit dit voorjaar of zij een proef houdt met het uitzetten van de verkeerslichten. Hierbij gaan we de verkeersveiligheid, de verkeersintensiteit en de geluidsbelasting monitoren.
Stand van zaken Najaarsnota
De Hoflaan is in 2017 heringericht conform haar functie als erftoegangsweg +. Momenteel krijgt de Dries een gelijksoortige inrichting tijdens haar groot onderhoud. Het ontwerpproces van het marktplein en herinrichting Waterstraat zijn in volle gang. De voorbereiding van de andere projecten is nog niet opgestart door capaciteitsgebrek / andere prioritering. Het project Reiner van Ooiplein is gekoppeld aan de dorpsagenda 2018. Na de zomer zijn de verkeerslichten in het centrum van Groesbeek op knipperen gezet voor een proefperiode van enkele maanden. Eind van het jaar kijken we kijken we of het effect heeft op de verkeersveiligheid, of de verkeersintensiteiten toenemen en of er consequenties zijn voor de geluidsbelasting.
We zijn zuinig op de bijzondere, oude panden/monumenten in onze gemeente.
In Millingen aan de Rijn bekijken we in overleg met de eigenaren wat de bijzondere panden zijn. We wijzen er weer 10 aan als gemeentelijk monument. (relatie met ambitie 3)
Stand van zaken voorjaarsnota
Verloopt volgens planning. Daarnaast hebben we de aanwijzing van de Thornse Molen en de Mariakapel (Groesbeek/Mariëndaal) in voorbereiding genomen.
Stand van zaken Najaarsnota
De Thornse Molen is 4 juli 2017 aangewezen; het traject van de aanwijzing van de kloosterkapel is in gang gezet. De aanwijzing van 10 panden gaat oktober/november van start. De eigenaren zijn afgelopen zomer bezocht en geïnformeerd.
We maken ons erfgoed (monumenten, archeologie) toegankelijk en beleefbaar zodat iedereen er van kan genieten.
De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld om erfgoedprojecten uit te voeren. Er is een keuze gemaakt uit de ingediende aanvragen. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden om een droogloods te verplaatsen van Jonkmanshof naar de veldoven op Groenlanden. (relatie met ambitie 3)
Stand van zaken voorjaarsnota
In april hebben we het eerste project uit 2016 uitgevoerd. De overige projecten verlopen volgens planning en voeren we in de loop van 2017 uit. We hebben voor 2017 nog geen keuze gemaakt. In het voorjaar is er een bijeenkomst met het Erfgoedberaad (initiatiefnemers erfgoedprojecten). Daarin doen we verslag van de stand van zaken van de uitvoering projecten 2016. Er volgt ook een toelichting op de nieuwe projecten 2017. Droogloods staat even stil omdat de eigenaar de boerderij weer in de verkoop heeft.
Stand van zaken Najaarsnota
Projecten uit 2016 afgerond: Markering graven burgerslachtoffers Groesbeek, september 2016; wandeling langs Grenspalen voorjaar 2017; informatiepanelen WOII in Groesbeek zijn hersteld en schoongemaakt; presentatie Informatiepaneel Karl Leisner op 29 oktober; presentatie Pop-Up Museum in drie weekenden 11,18 en 25 november; herstel Mariagrotje vertraagd door kap bomen. projecten in 2017 toegekend: speurtocht Het geheim van Kekerdom, zomer 2017; nieuwe Monumentenschildjes gemeente Berg en Dal (presentatie januari/februari 2018); pop-Up Museum subsidie deel 2; diverse informatiepanelen WOII in Heilig Landstichting, Beek, Leuth en Millingen aan de Rijn (2018); herstel oorlogsgraf op De Geest.
We maken het landschap mooier en beter bereikbaar.
Uit het Landschapsontwikkelingsplan voeren we meerdere projecten uit: Het open veldje tussen de Nieuweweg en De Dries wordt opnieuw ingericht in overleg met de buurt. We ontwikkelen twee nieuwe natuurarrangementen voor toeristische ondernemers die onderdak aanbieden. We maken een plan om wandelroutes te verbeteren. We brengen scholen en natuurorganisaties bij elkaar om natuurprojecten op te nemen in het lespakket. (relatie met ambitie 3 en 4)
Stand van zaken voorjaarsnota
De nieuwe inrichting van De Galgenhei tussen Nieuweweg en Dries is klaar. We hebben zowel het ontwerp als de inrichting in nauw overleg met de omwonenden gedaan. Ze gaan ook een rol spelen in het onderhoud. De ontwikkeling van de natuurarrangementen verloopt volgens planning. We werken met diverse instanties aan een wandelplan. Daarmee willen we 'Wandelgemeente van het jaar' worden. De opname van natuurprojecten in lespakketten verloopt voorspoedig, scholen zijn enthousiast. Tenslotte zijn we bezig met de voorbereiding voor de landschapsparade (in samenwerking met het oogstfeest).
Stand van zaken Najaarsnota
We hebben een flinke stap gezet voor het ontwikkelen van meerdaagse natuurarrangementen. In 2017 beginnen 6 hotels met een eenvoudig arrangement. Dat moet in 2018 worden uitgebouwd. De ondernemers moeten dit verder zelf oppakken. Voor verbetering van de wandelroutes hebben we een plan van aanpak vastgesteld. De uitvoering daarvan is gestart. Voor de natuureducatie op de lagere scholen zijn weer nieuwe stappen gezet. We sluiten aan op de mogelijkheden en behoeften van iedere school. Per school leveren we dus maatwerk. De aanleg van het Juffertjespad bij De Horst start in oktober. Bij de school in Leuth is de aanleg van een moestuin gestart. De Biezenkamp in Beek heeft een doorgaande leerlijn uitgewerkt en is een moestuin gestart in de groene leefruimte. De school ’t Vossenhol in Groesbeek gaat in 8 gebiedjes rond de school aan de slag met natuuronderwijs. De Landschapsparade 2017 heeft samen met het oogstfeest op 10 september plaatsgevonden. De parade werd zeer goed bezocht en heeft veel positieve reacties opgeleverd. Ook veel schoolkinderen hebben de parade bezocht.
Een beter gebruik van accommodaties.
Met accommodaties bedoelen we gemeentelijke gebouwen of gebouwen die met gemeenschapsgeld zijn opgericht of in stand worden gehouden. Alle kernen van de gemeente worden bekeken samen met de inwoners. We doen dit om te onderzoeken of er geld bespaard kan gaan worden. (relatie met ambitie 2, 3 en 4) In 2017 starten we met Ooij en Breedeweg.
Stand van zaken voorjaarsnota
We zijn bezig met de voorbereidingen voor de kernagenda's. We willen de kernen volledig integraal benaderen. Dat vroeg om een nieuwe beoordeling van de volgorde waarin de kernen aan de beurt komen. Inmiddels is bekend dat we starten in Kekerdom. Daarna volgt Breedeweg.
Stand van zaken Najaarsnota
We hebben gekozen om accommodatievraagstukken te koppelen aan het proces voor de kernagenda’s (nu dorpsagenda genoemd). In Kekerdom is inmiddels een succesvolle avond gehouden over de dorpsagenda en daar zijn veel ideeën opgehaald bij inwoners. Ook over beter gebruik van accommodaties. Een groepje inwoners werkt de ideeën uit en prioriteert ze. Op 24 oktober wordt geprobeerd rond de uitgewerkte thema’s werkgroepen met inwoners te vormen. Of efficiënt gebruik van accommodaties ook leeft onder inwoners is pas dan bekend. In Breedeweg is op 30 oktober een vergelijkbare avond gepland. Voorbereidingen voor aanpassingen aan dorpshuis 't Zaaltje in Heilig Landstichting zijn bijna klaar. Bestuur, dorpsvereniging en inwoners zijn hierbij betrokken. Als inwoners beter gebruik van accommodaties in hun dorp niet belangrijk (genoeg) vinden gaan we er alsnog als gemeente zelf mee aan de slag.
We willen een duurzamere gemeente zijn.
We willen een duurzamere gemeente zijn.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
We nemen maatregelen tegen de effecten van klimaatverandering
We zoeken een oplossing voor de wateroverlast in de kernen Beek en Breedeweg. Uitvoering van deze oplossing staat gepland in 2018-2020. In het brongebied van 'de Groesbeek" vergroten we de opslag van water óf de waterafvoer. We moedigen inwoners aan om bij de inrichting van hun tuin rekening te houden met extremere weersomstandigheden, bijvoorbeeld niet meer via het riool afvoeren van regenwater, ookwel afkoppelen genoemd. Meer groen en minder tegels, zodat het water in de bodem terecht kan komen. (relatie met ambitie 4)
Stand van zaken voorjaarsnota
Sinds 1 maart is meer ambtelijke capaciteit voor wateroverlastlocaties. In samenwerking met Waterschap Rivierenland hebben we de wateroverlast van mei/juni 2016 geanalyseerd. We weten waar de pijnpunten zitten en hebben een aantal oplossingsrichtingen bedacht. In de loop van 2017 doen we concrete voorstellen om met name de kernen Breedeweg en Beek beter te beschermen tegen extreme buien. Om ernstige effecten van klimaatverandering (te nat, te droog, te warm) te voorkomen werken we regionaal samen binnen het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal. We zijn gestart met de voorbereidingen voor het maken van een Regionale Adaptatie Strategie (RAS). De RAS moet op hoofdlijnen prioriteiten en gewenste ontwikkelingen vastleggen.
Stand van zaken Najaarsnota
Het maken van een Regionale Adaptatie Strategie (RAS) is gestart. Op het MIP 2018-2021 hebben we een aantal budgetreserveringen geplaatst om de wateroverlast in de kernen Breedeweg, Beek en Ubbergen en rond de Van de Veldeweg in Groesbeek te verminderen. We streven ernaar in 2018 de oplossingsrichtingen te vertalen in technische ontwerpen en waar mogelijk al maatregelen tot uitvoering te brengen. Sommige maatregelen moeten op particuliere percelen plaatsvinden. Hierover lopen reeds gesprekken met de betreffende perceeleigenaren.
We verminderen de hoeveelheid restafval. In 2017 onderzoeken we hoe we dat het beste kunnen bereiken.
De hoeveelheid restafval in 2015 per inwoner in de voormalige gemeente Ubbergen was 190 kg. In de voormalige gemeenten Groesbeek en Ubbergen was dit 70 kg per inwoner in 2015. We streven naar een gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner van 70 kg gemiddeld over de hele gemeente in 2018. (relatie met ambitie 4)
Stand van zaken voorjaarsnota
Sinds 1 januari is het inzamelsysteem in de gehele gemeente hetzelfde. Om afvalscheiding te stimuleren hebben we gekozen om het restafval tweewekelijks in te zamelen met tariefzakken. Door de korte looptijd op dit moment kunnen we nog geen effect signaleren. Daarom kunnen we ook nog eventuele extra maatregelen onderzoeken en uitwerken.
Stand van zaken Najaarsnota
De mate van afvalscheiding is sterk toegenomen. We hebben de resultaten tot en met augustus verwerkt. Op basis hiervan verwachten we een hoeveelheid restafval van circa 60 kg/inwoner/jaar. Wel merken de verwerkers een toename van de vervuiling in de gescheiden afvalstromen. Er worden nog geen concrete wijzigingen voorgesteld voor 2018. In 2018 besteedt Dar de inzameling voor Berg en Dal aan. In het bestek wordt een optie opgenomen om gedurende de aanbestedingsperiode eventueel de inzamelfrequentie voor restafval te verlagen.
We kiezen een nieuw manier om stoepen onkruidvrij te houden zonder gebruik van chemische middelen.
Een duurzaam beheer van de openbare ruimte is belangrijk voor het milieu. Het gebruik van chemische onkruidbestrijding is wettelijk niet langer toegestaan. Alternatieve vormen van onkruidbestrijding zijn aanzienlijk duurder en onvoldoende effectief. Wij kunnen de gevraagde kwaliteit niet meer betaalbaar leveren. Wij vragen de hulp van de inwoners om de huidige kwaliteit te behouden. Wij gaan hiervoor een publiekscampagne voeren. (relatie met ambitie 2 en 4)
Stand van zaken voorjaarsnota
Het politieke draagvlak om deze taak deels bij de bewoners neer te leggen lijkt te ontbreken. Via de kadernota 2018 verzoeken we de gemeenteraad om structureel € 50.000 extra beschikbaar te stellen. Daarmee kan de gemeente deze taak blijven uitvoeren.
Stand van zaken Najaarsnota
We hebben het budget voor alternatieve bestrijding van onkruid in 2017 verhoogd. Maar deze alternatieve bestrijdingsmethode blijkt minder effectief dan de oude chemische methode. Het nieuwe beeld zal dus altijd minder zijn dan dat wij gewend waren.
Bedragen × € 1.000
Exploitatie | Rekening 2016 | Raming 2017 Primair | Raming 2017 na VJN | Mutatie t/m NJN | Raming 2017 na NJN | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Lasten | -23.080 | -19.359 | -19.745 | -9 | -19.754 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Baten | 8.853 | 8.033 | 8.626 | 1.412 | 10.038 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Totaal programma | -14.227 | -11.326 | -11.119 | 1.403 | -9.716 |
Toelichting verschillen Voorjaarsnota - Najaarsnota
In onderstaande tabel zijn de mutaties op dit programma weergegeven. Daaronder zijn de diverse besluiten/ mutaties na de Voorjaarsnota toegelicht.
Bedragen x € 1.000 | |||
Omschrijving | Datum | 2017 | Invest. |
Besluitvorming raad | |||
1e begrotingswijziging | 3-nov-16 | -24 | - |
Meerjarig onderhoudsplan kunst en oorlogsmonumenten | 9-mrt-17 | -40 | - |
Aanvullend krediet zwembad De Lubert | 9-mrt-17 | - | -210 |
Budgetoverheveling 2016 | 20-apr-17 | -143 | - |
Herinrichting en rioolvervanging Stekkenberg | 20-apr-17 | 631 | -560 |
Herinrichting Dorpsweide Groesbeek | 20-apr-17 | - | - |
Voorjaarsnota 2017 | 15-jun-17 | -217 | -30 |
Energievisie gemeente Berg en Dal 2017-2020 | 15-jun-17 | -100 | - |
Jaarstukken 2016 | 15-jun-17 | -59 | - |
Totaal besluitvorming raad | 48 | -800 | |
Overige wijzigingen | |||
Bijdrage VRGZ | 19 | - | |
Kapitaallasten wegen | 155 | - | |
Aanleg fietspad Biesseltsebaan | 475 | -475 | |
Advieskosten wegbeheer | 70 | - | |
Leges/ straatwerkvergoeding kabels en leidingen | 46 | - | |
Elektriciteit openbare verlichting | 70 | - | |
Parkeerovereenkomst | 15 | - | |
Zwembad De Lubert | 46 | - | |
Vrijval subsidie groen-blauwe diensten | 661 | - | |
Bijdrage GGD | 14 | - | |
Afval | - | - | |
- diverse mutaties budgetten afval | 161 | - | |
- inzet stelpost afval | -161 | - | |
Diverse kleine verschillen | -9 | ||
Totaal overige wijzigingen | 1.562 | -475 | |
Totaal mutaties programma 2 | 1.610 | -1.275 |
Energievisie gemeente Berg en Dal 2017-2020
Op 15 juni 2017 heeft de raad de Energievisie gemeente Berg en Dal 2017-2020 vastgesteld. Voor de uitvoering van deze visie is jaarlijks een budget van € 100.000 beschikbaar. Dit bedrag is gedekt uit de stelpost nieuw beleid (zie programma Ons geld).
Jaarstukken 2016
Bij het vaststellen van de jaarrekening 2016 heeft de raad besloten om de budgetten voor de harmonisatie van het accommodatiebeleid (€ 32.000) en het project Gezond in de Stad (€ 27.000) over te hevelen naar 2017. Deze budgetoverheveling is volledig gedekt uit de algemene reserve. Zie ook programma Ons geld.
Bijdrage VRGZ
De jaarrekening 2016 van de VRGZ (Veiligheidsregio Gelderland-Zuid) kende een positief saldo. Een deel daarvan is uitgekeerd aan de deelnemende gemeenten. Voor ons betekent dit een teruggaaf van € 18.500.
Kapitaallasten wegen
De kapitaallasten zijn bijgesteld op basis van de werkelijke stand volgens de Staat Vaste activa per 1 januari 2017. Dit leidt voor het onderdeel wegen tot een voordeel op de kapitaallasten van € 155.000.
Aanleg fietspad Biesseltsebaan
De aanleg van het fietspad langs de Biesseltsebaan kost € 950.000. Voor de aanleg van dit fietspad is een subsidie verleend door de provincie voor 50% van de gemaakte kosten (€ 475.000). In het onderhoudsplan wegen is voor 2017 hetzelfde bedrag gereserveerd van € 475.000. Omdat we de investering moeten activeren, storten we dit bedrag in de reserve dekking kapitaallasten. Deze storting ramen we op programma Ons geld. De jaarlijkse kapitaallasten dekken we met de aanwending van deze reserve af. Het effect op het begrotingssaldo is € 0. Zie voor aanwending van de reserve programma Ons Geld.
Advieskosten wegbeheer
Er is ten onrechte vanuit gegaan, dat in 2017 weginspecties plaatsvinden. Uitvoering hiervan gebeurt in 2018. De raming op deze begrotingspost is daardoor te hoog. Dit levert een voordeel op van € 70.000.
Leges/ straatwerkvergoeding kabels en leidingen
Na invoering van het programma MOOR in 2015 zijn de opbrengsten voor leges en straatwerkvergoeding flink gestegen. Dit komt onder andere doordat we de leges en straatwerkvergoeding nu niet meer handmatig genereren. In het programma MOOR is dit volledig geautomatiseerd en veel efficiënter. Hierdoor komen ook de kleinere opbrengsten op begrotingspost kabels en leidingen terecht. Ook de mate van toezicht op de werkzaamheden zorgt ervoor dat de netbeheerders niet meer zo snel kiezen om de werkzaamheden niet door te geven. Dus ze moeten hiervoor dan ook betalen. Dit levert op deze posten een voordeel op van in totaal € 46.000.
Elektriciteit openbare verlichting
Het geraamde budget op deze post is te hoog. Door een gunstige afrekening over 2016 en het effect van energiebesparende maatregelen levert dit een voordeel op van € 70.000.
Parkeerovereenkomst
In 2017 ontvangen we een bedrag van € 15.000 voor het aanleggen door de gemeente van 3 openbare parkeerplaatsen. De betaling van het verschuldigde bedrag is vastgelegd in een parkeerovereenkomst van de gemeente met een aantal initiatiefnemers in 2016 en betreft de verplaatsing van bierbrouwerij d'n Drul naar Dorpsstraat 7. De opbrengst verantwoorden we nu in de begroting.
Zwembad De Lubert
De budgetten voor gas-en elektriciteitsverbruik zijn te laag geraamd. Dit leidt tot een nadeel van € 39.000. Voor de opbrengst van entreekaarten is een opbrengst van € 95.000 geraamd, terwijl we in de periode 2012-2016 een gestage daling zien naar een opbrengst van € 50.000. De prognose voor 2017 is € 40.000. Dit leidt tot een nadeel van € 57.000.
Voor de kosten van inhuur derden is een budget geraamd van € 145.000. Deze raming was gebaseerd op de tijdelijke situatie dat het Resort De Zevenheuvelen nog in beeld was voor overname van de Lubert. Voor 2017 is de prognose dat de kosten dalen naar € 20.000,
omdat deze kosten nu zijn opgenomen in de post loonsom. Deze mutatie geeft een voordeel van € 125.000. Samen met andere kleinere aanpassingen leiden deze mutaties tot een voordeel van in totaal € 46.000.
Vrijval subsidie groen-blauwe diensten
De subsidie van de provincie Gelderland voor wat betreft de Groenblauwe diensten van de
voormalige gemeente Groesbeek is afgerekend. Dit bedrag valt vrij op dit programma en
voegen we toe aan de reserve Groenblauwe diensten om de jaarlijkse beheersvergoedingen
te kunnen voldoen. Het gaat om een bedrag van positief € 661.205. Per saldo heeft deze mutatie geen invloed op het begrotingssaldo. Zie ook programma Ons geld.
Bijdrage GGD
Op basis van actuele info verlagen wij de bijdrage aan de GGD met € 14.000.
Afval
De ramingen voor het onderdeel afval zijn bijgesteld op basis van de dienstverleningsovereenkomst 2017 van de DAR. Hierbij is ook rekening gehouden met afrekeningen van het boekjaar 2016 die in 2017 hebben plaatsgevonden. De lagere raming is verrekend met de het bedrag dat we als inkomsten hebben geraamd voor de nog te realiseren kostenvermindering bij afval. Per saldo heeft deze mutatie dan ook geen effect op het begrotingssaldo.
Diverse kleine verschillen
Dit betreft een aantal kleine mutaties die per saldo leiden tot een nadeel van € 9.000.
Relevante beleidskaders
Bovengemeentelijke kaders
Gemeentewet
Bouwstoffenbesluit bodem- en oppervlaktewaterenbescherming
Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten
Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen
Nationaal bestuursakkoord water
Gelders Energieakkoord (www.geldersenergieakkoord.nl)
Gemeentelijke kaders
Sociaal-maatschappelijke-visie
Nota accommodatiebeleid “ontmoeten en verbinden met accommodaties”
Regionaal beleidsplan Veiligheidsregio VRGZ
Regionaal risicoprofiel Veiligheidsregio VRGZ
Regionaal crisisplan Veiligheidsregio VRGZ
Integraal Veiligheidsplan Tweestromenland 2015-2018
Visiedoc notitie Kernenbeleid
Beheerplan gemeentelijke gebouwen
Basisvisie groen
Beheerverordening begraafplaatsen
Landschapsontwikkelingsplan 2015
Vervangingsplan speelvoorzieningen
Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP)
Samenwerkingsovereenkomst Werkeenheid regio Nijmegen
Verkeerscirculatieplan
Verkeersbeleidsplan
Wegenbeheersplan
Wegenbeleidsplan
Verlichtingsbeheerplan
Verordening geurhinder en veehouderij 2017
Bodemnota en bodemkwaliteitskaart
Woonvisie
Energievisie gemeente Berg en Dal 2017-2020
Subsidieverordening Erfgoedprojecten in de kernen gemeente Berg en Dal 2017
Verbonden partijen
- |